Vánočka

Budeme potřebovat:

1 kg polohrubé mouky

3 dcl mléka

200 g cukru moučka

70 g droždí

2 lžíce oleje

200 g másla

trochu rumu

1 - 2 vanilkové cukry

6 žloutků

v rumu namočené hrozinky

pokrájené spařené mandle

rozšlehaný žloutek

kandované ovoce

Postup:

Do velké mísy prosijeme mouku s cukrem, přidáme vzešlý kvásek (do hrnku droždí, 2 lžíce mléka, 3 lžíce cukru, 2 lžíce mouky, promícháme a necháme kvásek vzejít), rozšleháme žloutky s mlékem, vlejeme do připraveného důlku, přidáme 2 lžíce oleje, rozehřáté máslo, rum, vanilkový cukr a kandované ovoce. Těsto přendáme na vál, dobře propracujeme a necháme poprášené hladkou moukou a přikryjeme utěrkou. Necháme asi 3 hodiny kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 8 dílů a upleteme podle videa. Jelikož z tohoto těsta je vánočka velká, můžeme udělat 2 menší. Před pečením vánočku potřeme rozšlehaným žloutkem  a na vymazaném plechu necháme ještě chvíli kynout. Pečeme při 180°C asi 45 minut.



Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky