Vánočka
Budeme potřebovat:
1 kg polohrubé mouky
3 dcl mléka
200 g cukru moučka
70 g droždí
2 lžíce oleje
200 g másla
trochu rumu
1 - 2 vanilkové cukry
6 žloutků
v rumu namočené hrozinky
pokrájené spařené mandle
rozšlehaný žloutek
kandované ovoce
Postup:
Do velké mísy prosijeme mouku s cukrem, přidáme vzešlý kvásek (do hrnku droždí, 2 lžíce mléka, 3 lžíce cukru, 2 lžíce mouky, promícháme a necháme kvásek vzejít), rozšleháme žloutky s mlékem, vlejeme do připraveného důlku, přidáme 2 lžíce oleje, rozehřáté máslo, rum, vanilkový cukr a kandované ovoce. Těsto přendáme na vál, dobře propracujeme a necháme poprášené hladkou moukou a přikryjeme utěrkou. Necháme asi 3 hodiny kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 8 dílů a upleteme podle videa. Jelikož z tohoto těsta je vánočka velká, můžeme udělat 2 menší. Před pečením vánočku potřeme rozšlehaným žloutkem a na vymazaném plechu necháme ještě chvíli kynout. Pečeme při 180°C asi 45 minut.